Erämaa lumoaa Petteri Saarion

Erämaan lumo on Petteri Saarion uusi kuusiosainen dokumenttisarja, jota hän kuvasi kolmen vuoden ajan. Maisemien, eläinten ja kasvien lisäksi dokumenteissa on tärkeä sija sellaisilla aineettomilla luonnonarvoilla, joista puhutaan vähemmän: hiljaisuudella, pimeydellä, yöttömällä yöllä, laajuudella, kaukaisuudella, eheydellä, koskemattomuudella.

Parantava voima

Palkittu luontodokumentaristi vie katsojan armottomilta ulkoluodoilta Kevon kanjoniin, Lapin mahtavimmista kansallispuistoista Repoveden jylhiin maisemiin ja Kuusamon korvista Saimaan syliin. Luvassa on Saarion aiempien töiden tapaan visuaalisesti väkevä, mutta samalla myös henkilökohtainen ja koskettava tarina haurastuvasta luontosuhteestamme ja kaipuustamme elää tasapainossa luonnon kanssa.

– Erämaan lumo on matka omaan luontooni, itseeni. Se on alkukoti, johon luonnonystävä aina kaipaa. Se on tunne, että napanuora levottomaan rakennettuun maailmaan, sähköön ja öljyn ääneen katkeaa.

– Se on kuitenkin mielentila, jonka saavuttamiseksi ei tarvitse mennä kauas. Jos lähtee liikkeelle silloin, kun muut eivät ole liikkeellä, erämaan tunnun voi kohdata ja löytää omasta lähimetsästä myös ruuhka-Suomessa. Parhaita ajankohtia ovatkin aamuvarhaiset hetket, erityisesti lomakausien ulkopuolella, kaikkina vuodenaikoina, Petteri Saario sanoo.

Hän haluaa dokumenttisarjassa nostaa jalustalle luonnon parantavan voiman. Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelulla on selvä myönteinen vaikutus sekä mielen että kehon terveyteen. Jo kymmenen minuutin altistus luonnolle saa olomme monin tavoin paremmaksi. Luonnolla on havaittu myös olevan rauhoittava vaikutus erilaisista mielenterveyden häiriöistä ja henkilökohtaisen elämän kriiseistä kärsiville.

– Jo pelkkä luonnon katseleminen vaikuttaa myönteisesti terveyteemme ja hyvinvointiimme. On havaittu, että potilaat, jotka näkevät sairaalan ikkunasta luonnonympäristöä, toipuvat nopeammin kuin potilaat, jotka eivät luontoa näe. Kivuliaissa toimenpiteissä luontokuvan katsominen on vähentänyt kipukokemusta ja ahdistusta.

Taianomainen luontoyhteys

Erämaiden tärkeydestä kertovat myös sarjassa tavattavat ihmiset. Suhdettaan erämaihin pohtivat muiden muassa nykytanssija Virva Talonen, muusikko Veera Voima, poromies Iisko-Henrik Näkkäläjärvi, kiipeilijä Maija Eerola, luontovalvoja Ola Jääskeläinen, vapaaottelija Markus Vänttinen sekä inarilainen erämies Sami Lappi ja pohjoisen maiseman kuvaaja Tiina Törmänen.

Petteri Saario on jo yli kaksi vuosikymmentä kertonut televisiokatsojille tarinoita suomalaisesta luonnosta ja luontoa lähellä elävien suomalaisten elämästä. Saarion dokumenttiteoksille on yhteistä pyrkimys kuvata ja ymmärtää ihmisen ja luonnon muuttuvaa suhdetta. Hän haluaa antaa puheenvuoron niille, jotka eivät itse saa ääntänsä kuuluville: luonnolle ja siitä hengittäville uhatuille elämäntavoille ja niiden reheville ja aidoille edustajille.

– Olen huomannut nauttivani kaikkein eniten luontoelämyksistä silloin kun niiden eteen on täytynyt hikoilla, palella, kastua. Katsekontakti karhuun, kotkaan, hylkeeseen tai taimeneen pinnan alla saa aina kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin. Tunne siitä, että välillämme on yhteys, on taianomainen.

– Mutta aina luontoelämys tai sykähdyttävä hetki ei edellytä suurta petoeläintä tai messiaanista maisemaa. Aamuvarhainen linnunlaulu tai se, miltä silokallio tai ikivanhan hongan kaarna tuntuu sormien alla, voi tehdä suuren vaikutuksen, sanoo Petteri Saario.

Teksti: Sari Orkomies